top of page

PROGRAMA EDUCATIU ESCOLES RAINBOW

 

El Programa de Formació d'Inclusió de la Diversitat Familiar i Afectiva LGBTI en Escoles d'Infantil i Primaria.



La capacitat transformadora de l'educació és la nostra eina principal per fer els pasos definitius cap a la igualtat de totes i tots els individus de la societat.

 

Des de l'aprovació del matrimoni igualitari a l'Estat espanyol el 2005, la visibilitat i l'augment de les famílies lesbianes i gais ha mostrat la necessitat d'incloure aquesta diversitat afectiva i familiar en l'ensenyament. Sols així aconseguirem fugir dels prejudicis, els estereotips i les desigualtats de gènere.

​
Deu anys després, a Catalunya hem aprovat la Llei de drets de les persones LGBTI i contra l'LGTBIfòbia. D'aquesta llei destaquem l'article 12, que pel seu contingut en ocupa en el nostre projecte educatiu. 

 

El programa PEER consisteix en una primera fase de formació, anàlisi de necessitats i activitats docents dirigides a celebrar la diversitat familiar i afectiva i una segona fase d’aprofundiment i millora. L’FLG donarà suport, aportarà materials i monitoritzarà les accions educatives i intentarà resoldre els possibles dubtes durant tot el temps que duri la implementació. 

 

PRINCIPIS FONAMENTALS DEL PROGRAMA PEER:

 

1- El programa és flexible.

2- El programa és inclusiu.

3- El programa és respectuós.

4- El programa és visibilitzador.

 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

1. Als efectes d’aquesta llei, s’entén per coeducació l’acció educativa que potencia la igualtat real d’oportunitats i l’eliminació de qualsevol mena de discriminació per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

 

2. D’acord amb aquest principi de coeducació, s’ha de vetllar perquè la diversitat sexual i afectiva, la identitat de gènere i els diferents models de família siguin respectats en els diferents àmbits educatius.

 

3. El principi de coeducació s’ha d’incorporar als plans d’acció tutorial i als plans i reglaments de convivència dels centres educatius.

 

4. Els continguts dels materials escolars, educatius i formatius, en qualsevol format, i el llenguatge que s’hi empri han de tenir en compte la diversitat pel que fa a l’orientació sexual, la identitat de gènere i l’expressió de gènere i evitar qualsevol mena de discriminació per aquest motiu.

 

5. El respecte a la diversitat pel que fa a l’orientació sexual, la identitat de gènere o l’expressió de gènere i als principis d’aquesta llei ha d’ésser efectiu en tot el sistema educatiu, en els centres i entitats de formació, en l’educació d’adults, en la formació de mares i pares, en les activitats esportives escolars i en les activitats de lleure infantil i juvenil.

 

6. S’ha de vetllar per la conscienciació i la prevenció de la violència per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i oferir mecanismes als centres perquè detectin situacions de discriminació o exclusió de qualsevol persona per les dites raons. En aquest sentit, s’ha de promoure el desplegament efectiu de plans de convivència amb un èmfasi especial en les mesures de prevenció i d’actuació contra l’assetjament de què poden ésser objecte les persones LGBTI en el medi escolar.

 

7. L’Administració de la Generalitat, per mitjà del departament competent en matèria d’educació, ha de garantir el desplegament del que estableix aquest article i ha de vetllar perquè les escoles, els instituts i els altres centres educatius constitueixin un entorn amable per a la diversitat sexual i afectiva en què els alumnes i els professors puguin viure d’una manera natural llur orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere, i es contribueixi així a la creació de models positius per a la comunitat educativa.

Article 12. Educació

bottom of page